woensdag 13 april 2011

Carnaval

Column uit De Gelderlander editie Maasland Sport van zaterdag 5 maart.


Heerlijk, het is weer carnaval. Een van de hoogtepunten van het jaar, al zullen de meningen daarover verdeeld zijn. In ieder geval: het is vier dagen lang een groot feest en op sportgebied ligt bijna alles stil. Bijna alles. Want er zijn twee grote evenementen in de regio waar carnaval en sport samenkomen: op maandag de Metworstrennen en een dag later de Kuukse Elfkroegetocht. Bij het eerste evenement strijden in Boxmeer geboren, vrijgezelle mannen op een in topvorm verkerend paard om de titel Koning van de Metworst. Wie raast er het snelst over het Vortums Veld? Het lijkt me prachtig om te zien, maar ik was er helaas nog nooit bij.
Als echte Cuijkenaar ga ik uiteraard wel naar de Elfkroegetocht. Deed zelfs de afgelopen vier jaren mee als wedstrijdrijder. Met een touw vastgemaakt aan mijn vaste teamgenoot Jesper Elbers rolschaatsten we tussen het vele publiek door. Met veel te kleine wieltjes over veel te grote klinkers. Over een kluunbaan. Over een houten brug, er vervolgens kruipend onderdoor. Op volle snelheid - voorzover ik dat als gebrekkig rolschaatser voor elkaar kreeg - van kroeg naar kroeg. Elk jaar knalden we elf keer tegen een bar op, bestelden een apfelkorntje, dronken dat op, rekenden af en waren in tien seconden weer weg. Elk jaar namen we uitgeteld de laatste hindernis, de schuimbak. Telkens vielen we tegen de rode finishknop aan.
Met een goede dosis geluk wisten Jesper en ik in 2008 zelfs te winnen. Vorig jaar vonden we het mooi geweest. We waren elk jaar na de Kroegetochtwedstrijd  zo gebroken, dat er van feesten erna weinig meer terecht kwam. Die Kuukse Elfkroegetocht, het is bijna topsport. Zwaarder dan menig sport waarover wij in deze krant dagelijks schrijven. En de Koning van het Metworstrennen? De eeuwige roem die hem  maandag ten deel valt, valt met het winnen van geen enkele regionale sportwedstrijd te evenaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten